Orientációs képzésen vettek részt a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban (MKÖ) az ösztöndíjasoknak kötelező képzésen kell részt venniük, melynek célja az alapvető közigazgatási ismeretek átadása. Mivel az MKÖ-be jelentkezők végzettsége rendkívül heterogén, elengedhetetlen annak a közegnek a beható tanulmányozása, amelyben egy éven át szakmai gyakorlatukat töltik.

A képzés az MKÖ és a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai számára – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét összevontan került megtartásra Budapesten, május 23-25. között. A helyszín ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa volt. A képzés tematikája – tekintetbe véve, hogy az ösztöndíjasoknak a programok végén arra épülő záróvizsgát kell tenniük – javarészt a közigazgatási alapvizsga tananyagát ölelte fel.

Dr. Horváth Tamás főosztályvezető, Miniszterelnökség


Lóczy Péter szakmai főtanácsadó, Belügyminisztérium


Az első napon alkotmányjogi ismeretek, közigazgatási alapismeretek (a közigazgatás intézményrendszere és jogi alapfogalmai), protokoll, a másodikon közigazgatási eljárás, integritás és közszolgálati etika, közszolgálati jog, államháztartási ismeretek, míg az utolsón e-közigazgatás (elektronikus rendszerek a közigazgatásban), közigazgatási szervezés, valamint információbiztonsági és adatvédelmi alapismeretek tárgyban hallgattak előadást ösztöndíjasaink. Az előadók az NKE szakmailag felkészült, köztiszteletben álló oktatói, a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatóság elnöke, valamint a Miniszterelnökségen, a Belügyminisztériumban, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozó szakemberek voltak.

Dr. Iványi Károly Lászlóné főosztályvezető-helyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium


A visszajelzések alapján a többség elégedett volt a szervezéssel, az előadások és a kapcsolt szolgáltatások minőségével.