Az ösztöndíjasok külföldi szakmai gyakorlatának célországai elsősorban az Európai Unió 28 tagállama, azon belül is főként azon tagállamok, melyeknek a közigazgatási berendezkedése hasonló a magyarországihoz.

Az ösztöndíjasok külföldi szakmai gyakorlatának célországa elsősorban az Európai Unió 28 tagállama, azon belül is főként azon tagállamok, melyeknek a közigazgatási berendezkedése hasonló a magyarországihoz.

A külföldi programszakasz időszaka alatt az ösztöndíjas az adott uniós ország valamely központi közigazgatási szervénél (minisztériumok, hivatalok, háttérintézmények), esetleg egyik állami vállalatánál fogja végezni gyakorlatát.

A célország és az intézmény, ahol az ösztöndíjas gyakorlatát végezni fogja, személyre szabottan kerül meghatározásra, amelyben fontos szerepe van az ösztöndíjas szakmai hátterének és idegennyelv-tudásának, illetve a külföldi partnerek fogadókészségének. A szervezők természetesen figyelembe veszik az ösztöndíjas preferenciáit, de a végleges döntést a szervezők, valamint a Program Irányító Bizottság hozza meg.